Második trimeszteri kiterjesztett szűrés a blogon is - 1. rész - Mit tudhatunk meg a magzatról a 20. héten?

Tavasszal egy első trimeszteri szűrővizsgálatot mutattunk be, melyről számos pozitív visszajelzést kaptunk. A korábbi közvetítés összefoglalóját itt olvashatjátok: http://e-geszseg.blogspot.hu/2013/03/
A napokban egy második trimeszteri szűrővizsgálatot is közvetítettünk Twitter csatornánkon. A közvetítést a Twittert nem használók számára blogunkon tesszük közzé:

A terhesség során 3 alkalommal érdemes magzati szűrővizsgálatot végeztetni: a 12., a 20. és a 30. héten. Most bemutatjuk, milyen nálunk a második trimeszteri szűrés.

A vizsgálatot dr. Csermely Gyula végzi, a Rózsakert Medical Center égisze alatt működő RMC Magzati Medicina Központban. A központról tudni kell, hogy országos referencia központként működik. Az ország minden pontjáról küldik a terhesgondozó orvosok a kismamákat ide ezekre a speciális szakértelmet igénylő vizsgálatokra. Az országban kizárólag ebben a központban néznek specialistáink rutinszerűen magzati szívet a terhesség 12. hetében. Ekkor 5-7 mm-es a szív, amelyet a hasfalon keresztül ultrahanggal vizsgálnak.

Megérkezett rendelőnkbe a kismama, aki vállalta a közvetítést. Tipikusnak mondható, hogy az apuka izgul jobban. Leginkább a nagy kérdés miatt: fiú vagy lány lesz?
Csermely doktor a vizsgálóba kíséri őket és összefoglalja, mi várható a mai vizsgálat során:

- Az első trimeszteri szűrés során minden rendben volt. Az aktuális vizsgálatban azok a paraméterek is előtérbe kerülnek, melyek a 12. hétig még nem fejlődtek ki. Menet közben mindent mondani fogok, ha bármikor csöndben vagyok, nem kell megijedni, az nem jelent rosszat. A vizsgálat során nagyon apró dolgokat nézünk, ilyenkor koncentrálok, hogy a vizsgálathoz ideális képet kapjam el. A vizsgálat, ha könnyen átlátunk a hasfalon és a vizsgálathoz ideálisan fekszik a magzat, akkor 30 perc. Ha nem, akkor - megszakításokkal - de több óra is lehet. Időkeret nélkül dolgozunk, addig tart a vizsgálat, amíg a protokollban előírtakat meg tudjuk nézni. Van esetleg kérdésük az elhangzottakkal kapcsolatban? - kérdezi Csermely doktor, a kismamának van:
-  Mikor ideális a vizsgálati kép?
- Ha látjuk azt az adott területet ahhoz, hogy orvosi véleményt mondjunk: van-e eltérés, vagy nincs. Megkeressük tehát például az aortát, készítünk róla egy képet, amelyet megvizsgálok, majd megállapítom rendben van-e. Ha kész, megyek tovább. Mi az RMC-ben a 20. héten összesen 49 síkot nézünk így meg.
-  Köszönöm, így már értem - bólogat a kismama, majd rutinosan a vizsgálóágyra fekszik és szabaddá teszi a hasát az ultrahanghoz, megkezdődik a szűrés.
Cs.Gy.: - A múltkori vizsgálat óta szépen látszik a növekedés. Közben mondom, hogy az első és második trimeszteri ultrahanggal az összes fejlődési rendellenesség 90%-át ki tudjuk szűrni. A vizsgálat első része az általános fejlődési rendellenességek szűréséből áll, ezek 60 százalékát már a 12. héten kiszűrtük. A fennmaradó durván 30 százalékot (pl. az agy 3. dimenziós vizsgálatát, a gerinc 4D ultrahang vizsgálatát, az ajkakat és a veséket) most nézzük meg. Például az orr és az arc előtti tér aránya, az orrcsont hossza és bizonyos szív paraméterek is utalhatnak kromoszóma rendellenességekre. Ezeket mind megnézzük.
Természetesen megnézzük azt is, hogy hol helyezkedik el a méhlepény, és mekkora a magzatvíz mennyisége.
- A tévén mindent láthatnak, amit én a monitoron. Ha kérdésük van, szóljanak nyugodtan menet közben.
- Kezdjük az agystruktúra jellemzőivel, melyeket a 12. héten még nem tudtuk vizsgálni. Sikerült egy nagyon szép képet csinálnunk a magzat profiljáról. Szépen látszik a két agyféltekét összekötő köteg, az úgynevezett corpus callosum. Ez nagyon fontos információ számunkra és egyben remek hír.
- Jól látható az orrcsont, ami megfelelő nagyságú, és kivehető az orrcsont előtti rés is, ami szerencsére nem túl vastag. Nagyobb a Down-kór kockázata, ha rövid orrcsont párosul vastag prenasalis térrel (vagy vastag orrgyöki bőrrel). Így esetünkben tovább csökkent a Down-szindróma kockázata.
- Most a koponya vizsgálata következik. Szépen látszik a koponyacsontok árnyéka. A két agyféltekét elválasztó köteg normális. Fontos, hogy az agyban lévő (agyvizet tartalmazó) kamrák ne legyenek túl tágak. A képen látható, hogy ezek rendben vannak. Most megvizsgáljuk a két agyfélteke közötti rést (Cavum septum pellucidum). A képen szerencsére ez is látható. Hiánya fejlődési rendellenességre utalhat.
Látjuk a kisagyat, ami normális méretű és szerkezetű. Mögötte ismét agyi folyadékteret látunk (Cisterna magna), ami szintén nem tág. Tehát az agystruktúrák rendben vannak.
>>>2. rész

No comments:

Post a Comment