Gondok az orrunk körül

(A kép illusztráció)
Az orrunk rendkívül sokoldalú: miközben a szaglás és a légzés szerve, védekező funkciót is ellát, valamint a beszédképzésben is részt vesz. Érdekes, hogy a hallás, az ízérzékelés és a tapintás után a szaglást hajalmosak vagyunk kevésbé fontos érzéknek tekinteni! Nem csoda, hogy az orr betegségei is legalább ennyire sokfélék. De mik is a leggyakoribb orr-problémák?

Amit az orrunkból látunk, az csupán egy rész. A külső orr mögött valóságos üregrendszer húzódik, amely a homloküregből, az arcüregből és az orrüregből áll. Mivel a szóban forgó területet érintő kórképek igen szerteágazóak, most az orrüreget érintő talán leggyakoribb jelenségekkel foglalkozunk: a rinitisszel, az orrpolippal és az orrsövény ferdeségével.

Akut rinitisz
A rinitisz szó szerint orrgyulladást jelent, amelynek több formáját különböztetjük meg. Akut rinitisznek hívjuk a mindennapokban is gyakran tapasztalt "sima" megfázást, amely az orr gyulladásával jár. Többnyire hőemelkedéssel, fejfájással, étvágycsökkenéssel, torokfájdalommal kezdődik, majd néhány órával később az orr folyni kezd, csökken a szagérzékelés, könnyezés és orrdugulás alakul ki. Néhány nap után beáll az úgynevezett mukózus állapot, azaz a nyák kissé sűrűbbé válik, de már javul a szaglás, és általában egy héten belül bekövetkezik a gyógyulás. A betegséget többnyire vírus okozza, mégpedig a több mint száz fajta közül leginkább a rhinovírusok valamelyike… Éppen ezért antibiotikumot szedni felesleges és káros. A rhinitis többnyire magától is elmúlik, de segít, ha sokat pihenünk, ha orrcseppet vagy orrsprayt használunk, és rendszeresen melegítjük infralámpával az arcunkat.

Krónikus rinitisz
Előfordulhat, hogy a rinitisz állandósul, vagyis krónikussá válik. Ennek oka lehet a visszatérő, akut rinitiszek sorozata, de többek között arcüreggyulladás, az orrjáratok elzáródása, az orrüreg hámjának érbetegségei, a túl magas páratartalom, terhesség (a probléma a szülés után általában megszűnik), menopauza, egyes endokrin zavarok, szív- és érrendszeri betegségek, gyógyszer-mellékhatások (rinitisz medikamentoza), speciális allergiák és túlérzékenység is okozhatja. Az orrüreg nyálkahártyája ekkor sötétpiros, duzzadt, felszíne előbb-utóbb egyenetlenné válik, ami orrpolipok kialakulásához is vezethet. A krónikus rinitisz többnyire - a mögöttes ok függvényében - gyógyszeresen kezelhető. 

Orrpolip 
A polip "nyélen ülő", gyulladás által okozott nyálkahártya-megvastagodás, amely valóban hasonlít a sokkarú tengeri állatra. Ez az orrban kialakuló duzzanat gátolja az orrlégzést, fejfájást okozhat, színtelen, ragadós váladékozást okoz, szaglászavarral jár, horkolást és orrhangot eredményez, gyerekeknél pedig az arc fejlődését is befolyásolhatja. Az orvostudomány mai állása szerint az orrpolip kialakulásának valódi oka ismeretlen. Érdekesség azonban, hogy az orrpoliposok egynegyedéről kimutatható, hogy egyben allergiával is küszködik. Azt is megfigyelték, hogy az orrpolip rendszerint együtt jár a szalicilát-érzékenységgel és az asztmával. A pontos kóreredet hiányában jelenleg nem létezik oki terápia sem. A polip mérete szteroid hatására csökkenhet, ám a szer szedésének abbahagyásával a duzzanat többnyire visszanő. Lehetőség van a polip műtéti eltávolítására is, ez a polipektómia, ami helyi érzéstelenítésben vagy altatásban is végezhető. Sajnos ez sem nyújt végérvényes megoldást, hiszen a polip a műtét után is visszanőhet… 

Orrsövény-ferdülés 
Az orrüreget az orrsövény (szeptum) osztja két részre. Bár a legtöbbünk szabályos, egyenes orról álmodozik, az orrsövény a legritkább esetben mondható teljesen egyenesnek. Kisebb-nagyobb ferdeségét okozhatja többek között születéskori sérülés vagy trauma is. Az esetleges esztétikai kifogásolhatóságon túl azért jelenthet problémát a ferde orrsövény, mert az egyik orrlyuk valószínűleg nem szelel, a szaglás az egyik oldalon rossz vagy hiányzik és - a légzés elégtelensége miatt - gyakran jelentkezhet fejfájás. Az orrsövény ferdeségének korrigálására két műtéti megoldás kínálkozik: a szeptoplasztika, illetve a szeptorezekció, azaz az orrsövény formázása vagy teljes eltávolítása. Érdekes módon a sebész az orrsövényt mindkét esetben eltávolítja, csak az első esetben - megfelelő formázás után - vissza is helyezi az orrüregbe. Rezekció esetén az orrsövény nem kerül vissza az orrüregbe, az orr alakját a porc- és a nyálkahártya tartja meg. Bizonyos esetekben az orrsövény formázását a külső orr csinosításával is összekötik: ekkor már szeptorinoplasztikáról beszélünk. 

Idegentest az orrban 
A gyerekek hajlamosak arra, hogy kipróbálják, bizonyos tárgyak beférnek-e az orrlyukukon. Beférni sok minden befér - például borsó, legódarabka, gyöngy vagy akár egy-egy érme is -, ám előfordulhat, hogy nincs visszaút. A szülő gyakran észre sem veszi a "gaztettet", csak később válik gyanússá valami. Ha azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk egyik orrlyuka folyik, és abból rossz szagú váladék ürül, akkor sürgősen forduljunk fül-orr-gégészhez! 

(A cikk eredetileg a Patikatükör magazinban jelent meg: www.patikatukor.hu

No comments:

Post a Comment