Hess innen! - Rovarcsípések

A csodás napsütés hívogatja a családokat egy hangulatos kirándulásra, piknikre akár az erdőben, akár egy mezőre. A cukros italok és gyümölcsök, mint például a limonádé és a görögdinnye azonban odavonzza a hangyákat, darazsakat és méheket is, mint hívatlan társaságot. A lódarazsak, darazsak, méhek nagy pusztítást tudnak végezni, és csípésük a legrosszabb esetben súlyos betegséget, sőt akár halált is okozhat. A méh, egy arra allergiás személy számára igazi fenyegető ellenség. Íme, néhány hasznos tipp arra, hogyan próbáljuk meg elkerülni a csípéseket:

anyák,apák,családok,emberek,ennivalók,étel,étkezés,Fényképek,férfiak,fiúk,gyerekek,gyermekek,hölgyek,kikapcsolódás,kirándulások,lányok,nők,piknikek,szülők,urak
A kép illusztráció (Forrás: microsft.com/images)


  • Lehetőleg ne viseljen színes, virágmintás ruhát és ne használjon parfümöt, ha szabadtéri programot tervez. 
  • Tanítsa meg a gyermekeit arra, hogy ne kezdjenek el idegesen hadonászni, csapkodni, ha egy darázs vagy méh üldözőbe veszi őket – ettől csak megijednek és önvédelemből kezdenek el csípni. 
  • Ha üdítőt, vagy cukros italt visz a piknikre, soha ne dobozos üdítőt vigyen! A darazsak és méhek előszeretettel kóstolják meg a cukros italokat, bebújnak a dobozos üdítő száján át a flakon vagy fémdoboz belsejébe és a gyanútlan áldozatot az üdítő kortyolása közben megcsípik. 

Szerencsére a legtöbb darázscsípés csak kellemetlen, ámde veszélytelen panaszokat okoz. A csípés helye fájhat, viszkethet, bedagadhat és be is pirosodhat. A csípést követő 24 órában még egyre nagyobbra dagadhat ez a rész. A pirosság általában 3 napig tart, a duzzanat akár egy hét alatt lohad csak le. A csípés csak nagyon ritkán fertőződik el. 

Elsősegély csípés esetén: Ha a méhecske fullánkja benne maradt a bőrben, akkor egy bankkártyával próbáljuk meg lekaparni. A fájdalom némileg enyhíthető, ha egy vattapamacsot hideg vízbe és sütőporba mártunk, és 20 percre a sebre helyezzük. Jegeljük gyakran vagy használjunk hideg vizes borogatást. A viszketés és a duzzanat elmulasztására használjunk helyileg Fenistil gélt vagy Fenistil cseppeket. Kevés (alacsony koncentráltságú) hydrocortison krém is segíthet a duzzadáson és viszketésen. 

Ha gyermekén az alábbi jeleket tapasztalja, akkor a normálisnál komolyabb reakcióról lehet szó, konzultáljon orvossal: A csípés a szájában van A csípés a szemén van Ugyanazon a napon többször is megcsípte a darázs vagy méh. Egy tinédzsernél pl. több mint 50 csípés jelenthet fokozott veszélyt, egy tíz kilós gyermeknél 10 csípés. 

Nagyon ritkán, de kialakulhat súlyos allergiás reakció is - az anafilaxiás roham. Ha a gyermek a csípés után még 2 órával is nehezen lélegzik, nem tud nyelni és folyik a nyála vagy elveszti az eszméletét, akkor azonnal adrenalin (epinefrin) injekciót kell kapnia és hívni kell a mentőt (104). Ha van kéznél adrenalin vagy epinefrin tartalmú injekció – fecskendezze a combizomba! Ne pazarolja az időt a nadrág levételével, döfje az epipent vagy anapent nadrágon keresztül a combba. 30 kg alatt a junior kiszerelést kell alkalmazni, 30kg felett a felnőtt dózisú kiszerelést. Szerencsére 1000 gyermekből csak 4 esetében kell komoly allergiás reakcióra számítani, úgyhogy élvezze bátran pihenést a természet lágy ölén!

No comments:

Post a Comment