Aludjunk, barátkozzunk, utazzunk - meglepő fogadalmak 2015-re

Kevés olyan ember van, aki legalább egyszer ne tett volna újévi fogadalmat. Leszokom a dohányzásról, leadom a felesleget, rendszeresen eljárok sportolni, lemondok a csokiról/sütiről/cukorról. A nagyszabású fogadalmak helyett viszont jobban járunk, ha reális célokat tűzünk ki magunk elé. Nem is gondolnánk, apró dolgok mekkora változást hozhatnak életünkbe, egészségünkbe. Összegyűjtöttünk pár újévi fogadalmat, amit érdemes megszívlelni, és néhányat, amit jobb, ha átgondolunk.

Mit fogadjunk meg?
  • Figyeljünk jobban családunkra, barátainkra
    Mostanában kicsit elhanyagoltátok a barátokat, még a családra sem jutott elég idő? Akkor itt az ideje szorosabbra fűzni a viszonyt, újra felvenni a kapcsolatot az ismerősökkel. A PLoS Medicine folyóiratban megjelent kutatás szerint a társas kapcsolatok elhanyagolása, hiánya károsabb lehet egészségünkre, mint egy kicsi túlsúly vagy a mozgásszegény életmód.
  • Több alvás = maradandó emlékek?
    Egy kiadós alvás csodákra képes, de egészségünk megőrzésében is jelentős szerepe van. Az alváshiány növeli a túlsúly és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ha úgy is látjuk, sosem érünk a feladatok végére, akkor se menjen az alvás rovására. Az alvás a memóriafolyamatokra, az érzelmi emlékek rögzülésére is hatással van.
  • Utazzunk gyakrabban
    Egy idő után a mindennapok a rutinról szólnak, nehéz kiszakadni a mókuskerékből. Az utazás lehet kikapcsolódás, kaland, felfedezés, pozitív hatásait még jóval a bőrönd elrakása után is érezzük. Ez is a megújulás, a felfrissülés egy formája, jót tesz testnek és léleknek.

Mi az, amit jobb, ha átgondolunk?
  • Beiratkozom a közeli konditerembe
    Habár a konditerem remek hely a sportolásra, azzal, hogy megvesszük a bérletet, még nem biztos, rá tudjuk venni magunkat egy hosszú nap után, hogy edzőtáskával a hátunkon elinduljunk az izzasztó edzésre. Tűzzetek inkább ki pontos célokat, például heti egyszer elmegyek a kedvenc Zumba órámra vagy legalább háromszor végzek kardioedzést. A konkrétabb elhatározást valószínűbb, hogy tett követi.
  • Lemondok a cukorról
    Az ünnepi finom falatoktól könnyen elcsábulunk, így bűntudattól vezérelve hajlamosak lehetünk azt megfogadni, majd jövőre jobban odafigyelünk. Ilyenkor sem szabad lehetetlen célokban gondolkodni. Nem szükséges teljesen száműzni az életünkből kedvenc ételünket, a zsírt vagy a cukrot. Ha ezeket megvonjuk magunktól, végül lehet, többet csipegetünk, mintha rendesen ennénk, rosszabb esetben falásroham törhet ránk. Nem dől össze a világ, ha néhanapján megengedjük magunknak, hogy kedvenc sütink legyen a desszert. A lényeg, hogy reális keretek között csökkentsük ezek fogyasztását, ne mondjuk le róluk teljesen.

No comments:

Post a Comment