Hogy ne érjen meglepetés - egészségtippek kiránduláshoz


Nincs is jobb kikapcsolódás egy családi kirándulásnál, kempingezésnél. Távol a város zajától, hátrahagyva a mobiltelefonokat és a laptopokat, kiszakadva a stresszes hétköznapokból. Sok emlékezetes pillanatot élhetünk át a szabadban, és megfelelő előkészületekkel arról is gondoskodhatunk, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés a természetben. Mire figyeljünk?


Első a biztonság
Mindegy, hogy biciklivel, hajón vagy saját lábunkon fedezzük fel a környéket. A lényeg, hogy figyeljünk a biztonságra is. Kerékpározáshoz bukósisak, kiránduláshoz speciális cipő, hajókázáshoz életmentő mellény. Ezek az alapvető felszerelések, amik nélkül ne induljunk el.

Azok a fránya bogarak
Az erdőben viseljünk kalapot, hosszú ujjú felsőt és nadrágot. Érdemes az egész családot beoltatni kullancs ellen, ha mégis megcsípne, azonnal távolítsuk el a bőrből. Egyéb rovarcsípésnél minél előbb szabaduljunk meg a fullánktól (ha nincs kéznél csipesz, egy sima bankkártya is gyors segítséget nyújthat). Ha a csípés környéke felduzzad, kezdjük el jegelni.

Óvatosan az élelmiszerekkel
Ha otthon készítünk útravalót, jól süssük át, főzzük meg az ételeket és vigyünk magunkkal hűtőtáskát. Ha több napos túrára vagy kempingezni indulunk, a táborhelytől legalább 30 méterre tároljuk az ételeket, illetve ott is főzzünk, így ha ételre pályázó vadállat látogat meg minket, akkor csak az ételünk bánja.

Ismerjétek a mérgező növényeket
Mielőtt útnak indultok, mindenképpen nézzetek utána az adott terület mérgező növényeinek. Mérges szömörcével vagy mérges tölggyel történő érintkezés kiütéseket, hólyagosodást vagy egyéb allergiás reakciókat okozhat. A reakciót okozó növényi olaj könnyen terjed, így minél előbb mossuk le az érintett területet szappannal és vízzel, majd lehetőség szerint jegeljük.

Elsősegély doboz
Kirándulás előtt érdemes összeállítani egy elsősegély dobozt is, ami tartalmazza a következőket: ragtapasz, orvosi ragasztószalag, géz, csipesz, hűtőtasak, fertőtlenítő folyadék, fájdalom- és gyulladáscsillapító krém vagy spray, allergia gyógyszer és a receptre felírt gyógyszerek.

És egy utolsó tipp: mindenképpen mentsük el gyermekgyógyászunk telefonszámát. Bár már fejből tudjátok, igaz? :) (+36-1) 392 0505.






No comments:

Post a Comment