Kocogás közben ne énekelj, ha jót akarsz

A kép forrása: Microsoft Office képadatbázis
A legtöbb újévi fogadalom az egészséges életmódhoz kapcsolódik. A Reuters.com cikke ad néhány ügyes tippet a rendszeres mozgást elkezdők számára. A cikkben Dr. Adrian Hutber (az Amerikai Sportegészségügyi Egyesület tagja) az állítja, hogy legalább heti 150 perc alacsony intezitású mozgás kell az egészség megőrzéséhez. Ezt a terhelést akkor érhetjük el, ha edzés közben a maximális pulzusszámunk 50-70%-án tartjuk a szívritmust, ez lesz a saját célzónánk. A maximális pulzusszám számításához 220-ból le kell vonni az életkorunkat.

Ha sikerült előre kiszámolni a célzónát, és mondjuk elindulunk kocogni, akkor már csak azt kell figyelni, hogy ezen a zónán belül maradjon a pulzusunk. De mit tegyünk, ha épp nincs pulzusmérő eszközünk és egyelőre nem is tervezünk ekkora beruházást, hiszen elég volt a futócipőt megvenni? Kitapinthatjuk a csuklónkon a pulzust, miközben az óránkon figyeljük a másodperceket: csak azt kell megszámolni, hogy 15 másodperc alatt hány szívverést éreztünk, majd ezt megszorozni néggyel.

Még egyszerűbb, ha kipróbáljuk, hogy tudunk-e még énekelni ill. beszélni edzés közben. Ha beszélni még tudunk, de énekelni már nem, akkor (megfelelően) alacsony intezitással végezzük az adott mozgást. Ha viszont már beszélni sem tudunk, akkor talán túlságosan megerőltetjük magunkat, pedig hosszútávon nem ez a cél. Persze az se jó, ha vidáman tudunk dalolgatni is kocogás közben, mert akkor - legalábbis az egészségünk megőrzése szempontjából - nem sokat ért az aznapi edzés.

Ha futás közben az éppen olvasott könyv címét még ki tudjuk nyögni, de azt, hogy miről szól a könyv már csak igen darabosan, és emiatt bizonytalanok lennénk a pulzusunkat illetően, akkor még mindig kereshetünk egy egyszerűbb pulzusmérős órát magunknak, akár az interneten is.

A sportoláshoz kitartást kívánunk, és szívesen meghallgatjuk a Ti történeteteket is arról, hogy milyen egészséghez kapcsolódó ígéretet tettetek erre az évre.

2 comments:

  1. Január elsején 10 kg-mal többet mutatott a mérleg a versenysúlyomnál. Ekkor megfogadtam, hogy minden nap mozgok minimum 60 percet és meditálok esténként fél órát. Az első része eddig megvalósult - vettem magamnak bérletet a közeli fitnesz-centrumban és már ki is próbáltam a pilatestől a zumbán át a kick-boxig mindent. Az edzések felénél elátkozom a sok felesleges kalóriát, amit magamhoz vettem, úgy szenvedek. Viszont nagy előnye, hogy már így is megkétszereződött tőle az energiám.

    ReplyDelete
  2. Gratulálok Galus, ezek szerint már lassan két hete gyűröd a kilókat, csak így tovább! Az esti meditációt eleinte megpróbálhatod egy rövidebb, negyedórás relaxációval helyettesíteni, aztán úgyis meglátod, hogy mi esik jól. Köszönjük, hogy megosztottad velünk. :)

    ReplyDelete