A karácsonyi étkezésnek igazi
varázsa van. Ilyenkor a legtöbb ember jobban el is engedi magát. Egy kicsit
több végül is nem árthat. Ez még így is lehetne, ám a napokon át tartó
lakomázást, sütizést sokszor nehéz megúszni a gyomrunk megterhelése és persze
plusz kilók nélkül.
Megelőzhető-e mindez? Mit
tehetünk, ha már túlettük magunkat? Hogyan táplálkozzunk két nagy családi
vacsora között?
Íme, néhány megszívlelendő
tipp:
„Többször, keveset”
Nagyon sokszor túlzásba esünk
az ünnepi étel fogásait és mennyiségét illetően. Előétel, leves, főétel,
desszert. Mindenből sok és még finom is. Érdemes átgondolni még főzés előtt a
mennyiségeket, valóban szükség van-e belőlük olyan sokra. Ha több féle ételt is
készítünk, akkor viszont minden fogás előételnyi mennyiségű legyen. Az ízek
élvezetében ugyanis nem a mennyiség, hanem a minőség számít.
„Lassan, és élvezettel”
Sokkal élvezetesebb az együtt
evés, ha szép lassan étkezünk. Ráérősen, közben kellemesen elbeszélgetve. Végül
is a karácsonyi összejövetel is erről szól. Együtt lenni. És persze együtt
enni. Ha a finom falatokat lassan, kényelmesen fogyasztjuk el, több időt is
adunk a szervezetünknek, hogy idejében jelezze, mikor elég, mikor kell
abbahagyni.
„Csak, ha éhesek vagyunk”
Talán ez a legnehezebb. Amikor
vendégségből vendégségbe megyünk, nincs ideje a gyomrunknak kiürülni.
Egyszerűen nem vagyunk éhesek, és mégis enni kellene. De nem kell. Ha nem
kívánjuk, ha nem vagyunk éhesek, akkor ne együnk. Ezzel spórolhatjuk meg a
legtöbb felesleges kalória bevitelt.
„Hogy meg tudjunk éhezni”
Érdemes már eleve olyan
alapanyagokból készíteni az ünnepi menüt, amely egészséges, nem megterhelő
és könnyen emészthető:
Lehet ez tengeri vagy édesvízi
hal (lazac, pisztráng, ponty), de ugyanúgy jó választás egy különlegesebb
szárnyas - kacsa, vagy pulyka. Érdemes ezeket sütőben sütni, vagy grillezni.
2. Részesítsük előnyben a zsírszegény ételkészítési módokat!
Süssük a húsokat egyben, akár
sütőzacskóban is, gazdagon fűszerezve zöldfűszerekkel. Ne legyenek főszereplők
a rántott, bundázott, bő zsírban sütött húsételek, köretek!
Így az ünnepi fogás nem csak finom,
de egészséges, szép, és színes is egyben. Készítsünk az étkezésekhez változatos
formában színes zöldség köreteket. Engedjük szabadjára a fantáziánkat. Zöldségekkel
díszíteni is csodásan lehet. Fogyasszunk friss, változatos
salátákat, akár grillezett, sült zöldségek formájában és felejtsük el a hagyományos,
már-már unalmas burgonya, rizs, tészta köreteket.
A nagyobb vendégségek között
alacsony zsírtartalmú és kalóriájú ételeket javasolt fogyasztani, hogy emésztésünket
tehermentesítsük. Ha túlettük magunkat, természetesen érdemes kihagyni a
következő étkezést, de fontos, hogy sokat igyunk. Ne felejtkezzünk el a gyümölcsökről sem -
fogyasszuk őket nyersen reggelire, tízóraira, de az ünnepi lakoma végére is desszert
gyanánt finom és üdítő egy egészséges, színes gyümölcssaláta!
Süteményt, édességet,
desszertet csak második, harmadik fogásként fogyasszunk, ekkor nagyobb a
valószínűsége, hogy nem ezekkel akarunk jóllakni! Készítsünk könnyű túrós, joghurtos,
gyümölcsös desszerteket! A sütik kalóriatartalmát csökkenthetjük a hozzáadott
cukor mennyiségének felezésével vagy használhatunk édesítőszereket is:
nyírfacukrot, sztíviát, eritritet.
De azért ne annyira. Koccintani
is ér persze, de legyünk tisztában az alkoholtartalmú italok magas
kalóriatartalmával, ez okból is tartsunk mértéket!
Sokan nem tudják, hogy a
gyümölcslevekből is, ha sokat fogyasztunk - még ha 100% gyümölcstartalmúak is –
igen sok kalóriát lehet bevinni. Nem beszélve a kóláról és hasonló cukros,
szénsavas üdítőkről. Ezek mennyiségét mindenképp javasolt korlátozni,
felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt.
De nem kell senkinek lemondani
az élvezetekről, egy könnyű szörp vagy limonádé mindig üdítő és finom. De mégis
a legjobb a víz.
Ne felejtkezzünk meg a
mozgásról sem, sétáljunk sokat az ünnepi hangulatú utcákon, ha tehetjük, gyalog
menjünk ismerőseinkhez, rokonainkhoz, barátainkhoz. Egy-egy kiadós ebéd vagy
vacsora után jól fog esni egy félórás séta a friss levegőn!
Mit is mondhatnánk
összegzésül. Az evés élvezet, és egy fontos örömforrás. Ezzel nincs is baj. Az
nem is jó, ha bűntudattal eszünk, de az sincs rendben, ha az étkezést unaloműzőként,
vagy kötelezően elvárt tevékenységként végezzük.
Ne felejtsük el, az ünnepek
arról szólnak, hogy együtt vagyunk és örülünk egymásnak, nem pedig kontrolálatlan
és véget nem érő lakmározásról.
No comments:
Post a Comment