Legjobban regenerálódó szervünk: a máj


Nem sokan tudják, mennyi feladata van, pedig a máj többek között részt vesz a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserében, a vitaminok termelésében és aktiválásában. Az elfogyasztott élelmiszerek is a a bélben felszívódva először a májba jutnak, mely átalakítja, inaktiválja az esetleg káros anyagokat. Emellett szerepe van a vérképzésben és a vörösvértestek lebontásában is. Dr. Dohán Orsolya, belgyógyász-endokrinológus szakorvosunk posztja a témában.

Alkoholfogyasztás vs. máj

A máj az egyik legjobban regenerálódó szervünk (képes néhány hét alatt annak felét is regenerálni), de nagy mennyiségű alkohol elfogyasztásával ezt is túlterhelhetjük.

A fiatalok körében népszerű az ún. binge drinking. Lényege, hogy minél rövidebb idő alatt illuminált állapotba kerüljenek, melynek eléréséhez több röviditalt fogyasztanak el közvetlenül egymás után. Egy alkoholmámorban átmulatott hétvége azonban olyan terhelést jelenthet a májnak, mintha rendszeresen, napi szinten fogyasztanánk alkoholt.

Alkoholfogyasztásnál a nőknek még inkább körültekintőnek kell lenniük, mert kisebb az alkoholtoleranciájuk, mint a férfiaknak, így hamarabb toxikus állapotba kerülhetnek.
Itt is alkalmazzuk a mérsékletesség elvét, amely az egészségünket szolgálja. A józan mértékben elfogyasztott bor (alkalmanként egy kis pohár) például védi a kardiovaszkuláris rendszert, míg nagy mennyiségben májunk kárára lehet. 

Honnan tudhatjuk, hogy májgondunk van?

Enyhe májkárosodás nem okoz panaszokat, általában laborvizsgálat során szokott fény derülni a problémára, az emelkedett májenzim szint miatt.
A súlyos májkárosodás már érzékelhető tünetekkel jár, jellemző a besárgulás, valamint emésztési és hasi diszkomfort panaszok.

Mit tehetünk májunk védelméért?
  • Lehetőleg kerüljük a károsító tényezőket, pl.: alkohol, túladagolt gyógyszerek, vegyszerek
  • Ne fogyasszunk rendszeresen alkoholt, de ha iszunk valamit, azt mértékkel tegyük
  • Étkezzünk egészségesen és sportoljunk rendszeresen, az elhízás (különösen az alma típusú) növeli a zsírmáj kialakulásának kockázatát

Dr. Dohán Orsolya a témában 2014. március 18-án az RTL Klub vendége volt:

No comments:

Post a Comment