Nem sokan
tudják, mennyi feladata van, pedig a máj többek között részt vesz a fehérje-,
szénhidrát- és zsíranyagcserében, a vitaminok termelésében és aktiválásában. Az
elfogyasztott élelmiszerek is a a bélben felszívódva először a májba jutnak,
mely átalakítja, inaktiválja az esetleg káros
anyagokat. Emellett szerepe van a vérképzésben és a vörösvértestek lebontásában
is. Dr. Dohán Orsolya, belgyógyász-endokrinológus szakorvosunk posztja a
témában.
Alkoholfogyasztás vs. máj
A máj az egyik
legjobban regenerálódó szervünk (képes néhány hét alatt annak felét is
regenerálni), de nagy mennyiségű alkohol elfogyasztásával ezt is
túlterhelhetjük.

Alkoholfogyasztásnál
a nőknek még inkább körültekintőnek kell lenniük, mert kisebb az
alkoholtoleranciájuk, mint a férfiaknak, így hamarabb toxikus állapotba
kerülhetnek.
Itt is
alkalmazzuk a mérsékletesség elvét, amely az egészségünket szolgálja. A józan
mértékben elfogyasztott bor (alkalmanként egy kis pohár) például védi a
kardiovaszkuláris rendszert, míg nagy mennyiségben májunk kárára lehet.
Honnan tudhatjuk, hogy májgondunk van?
Enyhe
májkárosodás nem okoz panaszokat, általában laborvizsgálat során szokott fény
derülni a problémára, az emelkedett májenzim szint miatt.
A súlyos
májkárosodás már érzékelhető tünetekkel jár, jellemző a besárgulás, valamint
emésztési és hasi diszkomfort panaszok.
Mit tehetünk májunk védelméért?
- Lehetőleg kerüljük a károsító tényezőket, pl.: alkohol, túladagolt gyógyszerek, vegyszerek
- Ne fogyasszunk rendszeresen alkoholt, de ha iszunk valamit, azt mértékkel tegyük
- Étkezzünk egészségesen és sportoljunk rendszeresen, az elhízás (különösen az alma típusú) növeli a zsírmáj kialakulásának kockázatát
Dr. Dohán
Orsolya a témában 2014. március 18-án az RTL Klub vendége volt:
No comments:
Post a Comment