Intimplasztika: csak a pornó és testképzavar miatt?

A közelmúltban jelent meg az Index hírportálon a témában egy cikk, melynek lényege, hogy a brit nőgyógyászok aggódnak az intimplasztikai beavatkozások növekvő száma miatt. A probléma szerintük a motivációban van, mert a pornófilmek hamis igényt generálnak, illetve testképzavar állhat a háttérben annál, aki ilyen beavatkozáson gondolkodik. Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász szakorvosunk és Dr. Rozsos Tamás plasztikai sebészünk Magyarországon egyedülálló módon együttesen végeznek a Rózsakert Medical Centerben intimplasztikai műtéteket. Úgy látják, hogy ez az aggodalom túlzó és nem szabad démonizálni azt, ha a nők szeretnének az intim testrészükkel is foglalkozni, pláne akkor, ha erre egészségügyi okuk is van. Lényeg az arany középút, éppen ezért végzik team munkában az ilyen beavatkozásokat.

A ’80-as évektől megfigyelhető, hogy folyamatosan nő az érdeklődés az intim tájék plasztikai műtétei iránt. Kétségtelenül a hirtelen könnyen elérhető szexipari termékeknek, illetve a szexuális forradalom egyre nagyobb lépéseinek köszönhető, hogy az intim területek külleme is előtérbe került. Kezdődött a különböző szőrtelenítési divatokkal, majd a sebészeti beavatkozások követték. Az első időszakban a kisajak- és a nőgyógyászok által már alkalmazott hüvelyplasztikák, majd később a nagyajak és a szűzhártya helyreállító műtétek is felkerültek a palettára.

Melyik, mikor, hogyan?

A leggyakoribb intimplasztikai beavatkozás a kisajak plasztika, amit a legtöbb esetben a túlzott méretből adódó fájdalom, szex vagy sportolás alatti diszkomfort érzet vagy az esztétikai zavar indokol. Általában professzionális sportolóknál gyakoribb a kisajkak megnagyobbodása, illetve egyszerűen örökölhető is. Kétféle sebészeti eljárással lehet segíteni ilyen helyzetekben. Az ún. trimm technika során a hüvelybemenettel egy síkban gyakorlatilag teljesen eltávolítják a kisajkat, sok esetben megszüntetve annak előnyös funkcióját is, éppen ezért ez kizárólag bizonyos esetekben lehet indokolt eljárás. A másik, az ún. wedge technika, amely során a „V” alakban alkalmazott metszéssel lehet megszüntetni a felesleget. Ez a módszer megtartja az előnyös funkciókat és minimális heget hagy maga után.

A nagyajak problémák szintén adódhatnak méret, illetve kötőszöveti gyengeségből. Megnagyobbodásuk nem csak higiéniai szempontból okozhatnak kellemetlen pillanatokat, de szexuális együttlét során is. Esztétikailag kidudorodásuk zavaró lehet fehérnemű, szűk ruházat viselésénél. Vannak olyan esetek is, ahol fizikai aktivitás közben lép fel fájdalomérzet az érintett területen. A nagyajkak megnagyobbodása megjelenhet szülést követően és a természetes öregedési folyamat részeként is. Nagyajak kisebbítő műtét során a felesleges bőr és zsírszövet kerül eltávolításra. A nagyajkak volumenhiányát sok esetben zsírtöltéssel tudják orvosolni.

Hüvelyplasztikára általában szülés után vagy idősödés következtében lehet szükség, mikor a hüvely túlságosan kitágul. Hüvelyplasztikai műtét keretében a hüvely szűkítése a cél, mellyel növelhető a nő szexuális érzékenysége (ezáltal javítható a szexuális élet minősége), egyes esetekben megszüntethető az inkontinencia, valamint elkerülhetővé válnak a tág hüvely okozta kellemetlen momentumok.

A szűzhártya helyreállítást leginkább kulturális indíttatásból szokták kérni a páciensek. A visszavarrás egy lehetséges módja, ha a megmaradt szűzhártya darabokat feloldódó varratokkal összevarrják.

Nem túlzás ez?

Szerencsére napjainkban nem kell betegnek lenni ahhoz, hogy az egészségünkért tegyünk. Ahhoz pedig hozzátartozik, hogy a számunkra kellemetlenséget, diszkomfort érzetet keltő, vagy szexuálpszichológiai problémákat, esetleg szorongást okozó állapotokat szüntessünk meg az orvostudomány segítségével. De sosem mehet az esztétika és a funkcionalitás egymás kárára, ezért kell megtalálni az egyensúlyt. Ezért is jó megoldás, ha nőgyógyász és plasztikai sebész egy csapatot alkot.

No comments:

Post a Comment