Ételallergia gyermekeknél – gyakorlati útmutató

Allergia-karkötők gyerekeknek
Ételallergiáról akkor beszélünk, ha az immunrendszer bizonyos, ételben található fehérjékre “túlreagál”. Az ételallergia előfordulása gyermekeknél akár 6-8% is lehet, az esetek több mint 90%-át a tehéntej, tojás, földimogyoró, halak, kagylók, rákok, búza, szója, mogyoró félék: kesudió, dió, mandula, pisztácia okozzák. Egyelőre nincs ezekre gyógymód, de a gyermekek több mint 80%-a 5 éves korára kinövi a tojásra, tejre, szójára és búzára való túlérzékenységet. A tünetek erőssége széles skálán mozoghat a banális viszkető, ekcémás kiütésektől egészen az életveszélyes reakciókig, mint a gége ödéma, fulladás és eszméletvesztés. 

Ahhoz, hogy egy ételallergiás gyermeket nyugodtan engedjünk el közösségbe (óvodába, iskolába vagy akár csak nyári táborba) muszáj elővigyázatosnak lenni, és minden eshetőségre felkészülni, ehhez nyújt segítséget dr. Jókay Kinga, a Rózsakert Medical Center vezető gyermekorvosának bejegyzése.

A legdurvább, fulladással járó ételallergiás reakció ugyanis az életet is veszélyezteti, ezt anafilaxiás rohamnak hívjuk, mely azonnali sürgősségi beavatkozást igényel. Az ilyenkor életmentő Epinefrin (adrenalin) ún. Epipen formájában olyan egyszerűen alkalmazható, hogy akár már egy 7-8 éves testvér is be tudja adni. Feltéve, hogy a gyermek tüneteit felismerik és megtalálják a gyógyszerét. Ezt a legegyszerűbben úgy biztosíthatjuk, hogy a közösségben lévő felnőtteket és gyerekeket tájékoztatjuk az allergiáról, ill. akár ún. egészségügyi ékszert is használhatunk. Ez olyan karkötő vagy medál, ami a speciális egészségügyi problémára utal. Itt pontosan feltüntethető az allergiát kiváltó anyag ill. a kezelés módja.

Az allergiás tünetek kialakulásának megelőzéséhez nagyon körültekintőnek kell lenni étkezés előtt és alatt, mivel jelenleg az egyetlen mód az allergiás tünetek megelőzésére, ha elkerüljük az allergiát okozó étel fogyasztását vagy az azzal való érintkezést. Ennek érdekében érdemes az alábbiakra figyelni a gyermek által látogatott közösségekben:

  1. Vezessük be az “ételt nem osztunk meg, és nem cserélünk” irányelvet. Így nem keveredhet az allergiás gyermek gondosan megválogatott ételébe egy veszélyes darabka sem. 
  2. Noha az allergénnel való – bőrön vagy légutakon keresztüli - véletlen érintkezés nagyon ritkán okoz súlyos tüneteket, a biztonság kedvéért inkább töröljük le az asztalt tisztítószeres vagy fertőtlenítő spray-s kendővel. 
  3. A gyermek étkezés után is mosson kezet szappannal vagy törlőkendővel tisztítsa meg a kezét. Figyelem, az antibakteriális gélek nem távolítják el az allergént a kézről. 
  4. Kerüljék a kézműves foglalkozásokon az ételek, magok használatát 
  5. Az iskolai ünnepélyeken a házi készítésű süteményekkel szemben érdemes a csomagolt, bolti élelmiszereket, ételeket előnyben részesíteni, amelyeken szerepel minden összetevő. 
  6. A közösségbe járó gyermeknél mindig legyen egy ételallergia akció terv, amely tartalmazza: 
    • azoknak az ételeknek a listáját, amikre a gyermek allergiás, 
    • a lehetséges tüneteket, 
    • az alkalmazandó gyógyszer nevét, dózisát, ill, hogy hol található és hogyan alkalmazandó 
    • a gyermekorvos telefonszámát 
    • a mentők telefonszámát (104) 
    • egy fényképet a gyermekről. 
A fenti tanácsok betartása segíthet az allergiával küzdő gyermekeknek, hogy biztonságban érezhessék magukat az iskolában, valamint a tanároknak, hogy szükség esetén alkalmazni tudják az elsősegélynyújtás helyes módját.

No comments:

Post a Comment