Magyar kutató doktornő a nemzetközi élvonalban a célzott rákterápiás kutatás területén

A képen dr. Dohán Orsolya egy páciensnek magyaráz
pajzsmirigy ultrahang közben.
A Rózsakert Medical Center-ben mi mind nagyon büszkék vagyunk arra, hogy pácienseinket a legkiválóbb orvosok látják el. Még inkább így van, amikor orvosaink munkájukkal hozzájárulnak az orvostudomány fejlődéséhez is. Dr. Dohán Orsolya, rendelőnk belgyógyász, endokrinológus szakorvosa miután több éven át dolgozott egy New York-i kutatócsoportban, hazatérve, itthon saját kutatást is végez a nyálmirigy daganatok területén: az eredetileg a pajzsmirigydaganatok kezelésében főszerepet játszó NIS fehérje egyéb szervekben való alkalmazási lehetőségeit vizsgálja.

Mivel a sejtmembránban elhelyezkedő NIS szimporter képes a keringésből a sejtekbe pumpálni a radioaktív jódizotópokat, tovább terjedhet azoknak a daganattípusoknak a köre, amelyeknél lehetővé válhat a sugárzó terápiás izotópok célzott és lokális alkalmazása. Ennek a módszernek a legnagyobb előnye, hogy sugárterhelés és a másodlagos daganatok kialakulási esélyének minimalizálásával lehet hatékonyan kezelni a daganatokat, ráadásul a korszerű képalkotó rendszerek (SPECT-CT és PET-CT) segítségével a rosszindulatú elváltozások pontosabban feltérképezhetővé válnak.

Nemzetközi szinten két fontos előrelépés is történt az utóbbi pár hónapban. A New York-i Sloan-Kettering rákcentrumban olyan áttétes pajzsmirigy daganatok kezelésében tettek áttörő felfedezést, amelyek a hagyományos nagy dózisú radiojód kezelésnek ellenállnak, mivel a NIS termelődésének csökkenése vagy sejtmembránban való hiánya miatt nem képesek felvenni a sugárzó jódot. Egy új gyógyszerrel – mely a daganat burjánzását fenntartó jelátviteli útvonalat gátolja -, a selumenitibbel azonban két legyet ütöttek egy csapásra, mert míg a gyógyszer maga is specifikusan blokkolja a rákos sejtek szaporodását, ezenkívűl fokozza a rákos sejtekben a NIS termelődését, és így a radiojód felvételét. A daganat növekedését akadályozó célzott gyógyszerek már eddig is ismertek voltak, ám olyan, ami még a terápiát, azaz a daganat teljes kiírtását is lehetővé teszi még nem akadt, ezért ez igazán szenzációs eredménynek számít az onkológia világában. 

A Mayo Klinikán pedig a John C. Morris által vezetett kutatócsoport befejezte a prosztata rák NIS által közvetített radiojód terápiájának preklinikai állatkísérleteit, megkezdték a Humán I. fázisú kísérleteket (azaz, amikor önkéntesek bevonásával kutatják a gyógyszer hatékonyságát és biztonságosságát emberek esetében). Adenovírus vektorral juttatják be a NIS molekulát kódoló gént a prosztatába, olyan prosztata carcinomás betegekben, akiknél külső besugárzás után visszatért a daganat. 

Dr. Dohán Orsolya számára nagy öröm, hogy lehetőség van nemzetközi élvonalbeli kutatásokra, és bízik a sikeres folytatásban. Jelenleg a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság kutatási támogatását elnyerve vizsgálja a NIS expresszióját nyálmirigy daganatokban. Ennek folytatása a preklinikai vizsgálatok jelentenék, ezután lehet majd arra az ösvényre lépni, ami a mindennapi klinikai alkalmazáshoz vezet.

No comments:

Post a Comment