Mikor érdemes hallásvizsgálatot végeztetni?

A rendelőnkben található csendeskamra
Az egyes életkorokban eltérő lehet, hogy milyen okból és panaszok esetén ajánlott hallásvizsgálatot végeztetni. Leegyszerűsítés azt gondolni, ha nem hallunk jól, akkor forduljunk audiológus szakemberhez – hiszen csak a felnőttekre lehet igaz, de még ők sem mindig ismerik fel azonnal, talán gond van a hallásukkal. Bejegyzésünkben Dr. Hirschberg Andor, a Rózsakert Medical Center vezető fül-orr-gégész, audiológus szakorvosa mondja el az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

  • Az újszülötteket a kórházak csecsemőosztályán a születés utáni néhány napban gyermekorvos vizsgálja meg, ekkor hallásvizsgálatra is sor kerül. Ha ez nem objektív módon végzett vizsgálat, tehát a baba reakciói alapján döntenek az eredményről (pl. tapsolásnál odafordul), akkor érdemes 1 éves kor előtt egy olyan vizsgálatot is végeztetni, amikor műszeresen mérjük, megfelelő-e a hallása. Ezt szolgálja az otoakusztikus emissziós módszer. Gyerekeknél a megfelelő beszédfejlődés miatt igen fontos, hogy korán fény derüljön bármiféle halláscsökkenésre. 
  • Óvodáskorban, de legkésőbb az iskolakezdés előtt fény kell, hogy derüljön arra, ha a gyermek hallássérült. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy a gyermek esetleg rosszul hall, érdemes mielőbb szakorvoshoz fordulni. A hallásromlás oka általában jól kezelhető ebben a korban, de a szűrővizsgálatok komolyabb okokat is feltárhatnak. 
  • Iskoláskorban is könnyen kiderülhet, gond van a gyermek hallásával. Ha a korábban jól tanuló diákra sok olyan panasz érkezik, hogy nem követi elég jól az órai történéseket, nem figyel, többször kell neki szólni, ill. ha otthon a normál kamaszkori „tüneteken” túlmutat zárkózottsága, akkor felmerülhet a gyanú, gond van a hallásával. 
  • Felnőttkorban is jelentkezhet a probléma. Az éves kötelező és ajánlott szűrővizsgálatok nem tartalmazzák a hallás vizsgálatát, így hacsak nincs speciális fülproblémánk nem biztos, hogy a korral járó vagy egyéb okokból kialakuló halláscsökkenést időben felfedezik. Pedig a hallás megromlása komolyan befolyásolja életminőségünket, társaságban egyre gyakrabban vesszük észre, hogy nehezebb követni a beszélgetést, folyton vissza kell kérdeznünk, vagy esetleg sokszor félreértjük, amit a másik mond. Az egészet foghatjuk akár az alapzajra is, de biztosan rányomja bélyegét a társaságban töltött időre. A munkahelyünkön is ingerültebbek lehetünk, ha a hallás alattomos megromlása miatt több energiánkba kerül, míg valamit sikerül pontosan megérteni vagy tisztázni. Ha tehát sokszor nem értjük jól mások beszédét, vagy néhány hang hiányzik a környezetünkből, pl. nem csicseregnek már úgy a madarak, mint régen, akkor érdemes fül-orr-gégésszel megbeszélni az észlelt változásokat. Nem kell ugyanis teljesen lemondanunk a korábban megszokott, színes hangvilágról, az élvezhető társasági életről, a koncertekről. 
  • A tartósan nagy zajban dolgozó emberek külön is figyeljenek a hallásukra, mert nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Ilyenkor évente ajánlott a hallásszűrés, de halláscsökkenés és/vagy fülzúgás esetén korábban is szükséges a vizsgálat. 
  • A fülzúgás már a komolyabb halláscsökkenés előtt is jelezheti számunkra, ha esetleg valami nincs rendben a hallórendszerünkkel, ezért tartós fülzúgás esetén is ajánlott a szakorvosi vizsgálat. 


A fül-orr-gégész szakorvos elrendeli a szükséges hallásvizsgálatot, amivel kideríthető, mi a halláscsökkenés eredete, milyen mértékű és melyik fület érinti. A pontos diagnózis kialakítása után lehet megbeszélni, milyen eszközök és módszerek állnak rendelkezésre az adott probléma kezelésére.

No comments:

Post a Comment