Alapvető tudnivalók a cukorbetegségről

Magyarországon minden tizenkettedik ember érintett a cukorbetegség valamilyen formájában, ami kezeletlen állapotban vakságot és impotenciát okozhat, tönkreteheti a veséket, és a szívroham esélyét is a sokszorosára emeli.

Dr. Somos Éva, a Rózsakert Medical Center diabetológus szakorvosa szereti páciensei figyelmét felhívni arra, hogy ez a betegség megelőzhető, kialakulása késleltethető, valamint a hosszú távú következményei elkerülhetőek, de csakis akkor, ha a páciens aktívan tesz a megelőzésért, megváltoztatja életmódját. Somos doktornő a diabétesszel kapcsolatos alapvető tudnivalókat gyűjtötte össze nekünk ebben a bejegyzésben.

Világviszonylatban csaknem 200 millió beteget tartanak számon, azonban a betegség felismerésekor már az esetek 20%-ában retinopathiát (szemkárosodást), 10%-ában szövődményként vesekárosodást is diagnosztizálnak.Az elkövetkezendő 20 évben a betegek száma megduplázódhat, ha a diabetes ellen nem lépünk fel hatékonyan.

Ahogy az közismert, a cukorbetegségnek két csoportja van, (ezektől elkülönítjük a terhesség alatt fellépő szénhidrát anyagcserezavarokat). Az 1-es típusú cukorbetegek csoportjába az érintettek 10%-a tartozik. A betegség kialakulásáért genetikai, immunológiai, valamint környezeti faktorok tehetők felelőssé. Mivel az inzulin a cukor anyagcsere életfontosságú hormonja, az ilyen betegek - felnőttek, gyerekek egyaránt - kezdettől fogva inzulinkezelésre, egész életen át tartó inzulin pótlásra szorulnak. A kezelés célja, hogy elkerülhető, késleltethető legyen a cukorbetegség késői szövődményeinek a kialakulása. Az 1-es típusú diabetes esetében figyelemfelkeltő lehet a súlycsökkenés, fokozott folyadékfogyasztás illetve vizeletürítés. Súlyos esetben akár kómás állapot is kialakulhat még a diagnózis felállítása előtt. 

A 2-es típusú cukorbetegség a túlsúlyos felnőttek, sőt akár kamaszok betegsége, akik egyszerűen szólva "kinőtték" a hasnyálmirigy inzulintermelő kapacitását, azaz túl nagy a testük a limitált mennyiségben termelődő inzulinhoz. A cukorbetegség kialakulását már a klinikai tünetek megjelenése előtt egy a szervezetet károsító, magas inzulinszinttel járó állapot előzi meg, mely alatt súlyos érrendszeri károsodások alakulnak ki. A magas inzulinszint önmagában is növeli az éhségérzetet, ami az esetek nagy részében további testsúly növekedéshez vezet. 

A 2-es típusú cukorbetegség általában alattomosan, tünetmentesen fejlődik ki, miközben a folyamatosan magas vércukor irreverzibilisen károsítja az alapvető fontosságú szerveket. Ezeknek a cukorbetegeknek azonban a 90%-a egyszerűen már az életmód változtatásával is enyhítheti, vagy akár vissza is fordíthatja a betegséget! Így nem csak a magas kockázati csoportba tartozók, de mindannyiunk esetében alapvető fontosságú az ideális testsúly elérése és fenntartása, a helyes étkezési szokások elsajátítása és a rendszeres testmozgás! 

A diabetes diagnózisa 
Vérvétellel állapítható meg a vér cukorszintje, melyet éhgyomorra vagy a terheléses vizsgálatban 75 g glukóz elfogyasztása után 2 órával kell megmérni. Ha több alkalommal is az éhgyomri vércukor magasabb, mint 7.00mmol/l vagy terhelés után 2 órával a vércukor nagyobb, mint 11.1 mmol/l, akkor cukorbetegséggel állunk szemben. Azoknál, akiknek a vércukra emelkedett, de még nem éri el a diabetes-es értéket, az életmód tartós megváltoztatásával még megakadályozható vagy időben eltolható a cukorbetegség kialakulása.

Kiknek javasolt a szűrés: 

  • 40 év felett mindenkinek. 
  • 40 év alatt azoknak, akik testtömeg indexe (BMI-je) magasabb, mint 25kg/m2 - azaz túlsúlyosak és emellett rendelkeznek még egy rizikófaktorral pl. magas vérnyomás, emelkedett vérzsírszint, továbbá azoknak a nőknek, akik 4.1 kg feletti gyermeket szültek. 
  • Ha Ön terhessége alatt cukorbetegségben szenvedett, akkor a szülés után ugyan várhatóan visszaáll normális szintre a cukorháztartása, de 50%-kal megnő annak az esélye, hogy 5-10 éven belül 2-es típusú cukorbetegség alakuljon ki Önnél, ezért életkortól függetlenül javasolt az évenkénti szűrés.

No comments:

Post a Comment