Szódabikarbónával, sóval, eperrel és citrommal a fehérebb fogakért: ártatlan házi praktikák, vagy fogaink egészségének veszélyforrásai?


Ki ne szeretne gyönyörű, fehér fogakat? Bár manapság számos professzionális megoldás létezik mosolyunk csillogóvá varázsolásához, sokan mégis a régi házi praktikákhoz nyúlnak egy kis segítségért. Bár ezek alkalmazásával valóban fehérebbek lehetnek fogaink, hosszú távon azonban számos olyan mellékhatásuk lehet, amely komoly veszélyt jelent fogaink egészségére nézve. Az alábbiakban ezeket vesszük sorra.

A leggyakrabban használt otthoni fogfehérítési eljárás a szódabikarbóna alkalmazása. Fehérítő hatása mellett azonban sajnos káros tényezőkkel is számolnunk kell: hosszú távú használata során felérdesíthetjük fogaink felszínét, így később sokkal könnyebben tapadhatnak meg rajta a szennyeződések, valamint később az elszíneződés így nagyobb mértéket ölthet.

Ugyancsak népszerű és egyszerű alkalmazási módszernek számít a tengeri só használata is. Hasonlóan szokták alkalmazni, mint a szódabikarbónát, de sajnos még nagyobb károkat képes okozni, mint a szódabikarbónával történő fogfehérítés. Durva és mély sérüléseket ejthet a fogzománcon, ami fogszuvasodáshoz, valamint nagymértékű elszíneződéshez vezethet az idő múlásával.

Az ásványokon túl gyümölcsöket vagy zöldségeket is be szoktunk vetni mosolyunk fehérebbé varázsolása érdekében. Ilyenek például az eper, vagy a citrom. A friss eper fehérítő hatása a benne rejlő almasavban rejlik. Bár csak mikroszkopikusan vékony rétegben marja le a fogak felszínét, a maró hatás miatt semmiképpen sem szabad gyakran alkalmazni. Hasonló megfontolásból mellőzzük inkább a citromot is fehérítés céljából.
A citromlé maró hatása mindenki számára ismert. Bár segítségével látványos fehéredést érhetünk el, legalább ugyanilyen mértékű káros hatása is van. A citromsav lemarja a fogak felső rétegét, így bár eltűnteti az elszíneződéseket, használata ennél több erózióval is járhat, hiszen kivonja a kalciumot a fogakból.  

A manapság alkalmazott professzionális technikák segítségével gyorsan, biztonságosan és fájdalommentesen varázsolhatjuk vonzóvá mosolyunkat. Fontos azonban tudni, hogy bármilyen módszert választunk, a fehérítés megkezdése előtt helyre kell állítani a valamilyen módon sérült fogak állapotát, vagy fogkő eltávolítást szükséges végeztetni. Természetesen a gyökérkezelt fogak színe is korrigálható, ez esetben belső fogfehérítést kell alkalmazni, amelyről fogorvosa tájékoztatja.

Fogászati központunkban ZOOM lámpás eljárást alkalmazunk. Ennek során alig egy óra alatt 8 árnyalatnyi világosodás érhető el. Hatását tekintve megfelelő szájhigiénia mellett az elért eredmény akár egy életen át fenntartható, az életmód és az étkezési szokások azonban nagymértékben befolyásolják a tartósságot.

No comments:

Post a Comment