A fogérzékenységről: múló, kellemetlen, szúró érzés, vagy komolyabb problémák előfutára?

A hidegebb őszi-téli időszakban egy csésze forró tea vagy kakaó elfogyasztásakor, vagy akár egy szabadtéri program során is gyakran kellemetlen, szúró érzést tapasztalhatunk fogainkon. A fájdalom fő oka a szabaddá vált fognyak lehet, amely kimondottan érzékeny a hőmérséklet-változásokra. Mitől alakul ki? Miért fontos, hogy fogszakorvos segítségét kérjük a probléma megoldásában? Alábbi írásunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A fogérzékenység, vagy más néven dentin-túlérzékenység tünetei a rövid ideig tartó, de annál váratlanabbul fellépő éles, szúró fájdalom, amelyet forró, hideg, de akár édes vagy savas ételek és italok fogyasztása,  vagy hideg levegő belégzése esetén is érezhetünk. A tüneteket a fognyakak szabaddá válása okozza, aminek oka, hogy az  ingereket közvetítő dentincsatornák védelem nélkül maradnak. A mikroszkopikus méretű dentincsatornák folyadékot tartalmaznak, amely elmozdul hideg, forró érzékelése, illetve a száj magas sav-, vagy cukortartalmának hatására. Az éles fájdalmat a mozgás váltja ki, amely ingerli az idegeket.

Mitől válik szabaddá a fognyak? Okozhatja a túl erős, nem megfelelő mozdulatotokkal végzett fogmosás, a fogzománc kopása (pl. fogcsikorgatás miatt), egyes fogágybetegségek, vagy akár a nem megfelelő fogzáródás is. A foggyökér szabaddá válása miatt gyakran jöhet létre például gyökérszuvasodás is. A szabaddá vált dentin kevésbé ellenálló, mint fogzománc. A dentin a fogzománcnál kevesebb ásványi anyagot tartalmaz és kevésbé tömör, ezért a bakteriális foglepedék hatására sajnos könnyebben szuvasodik.

Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, fontos, hogy felkeressük fogorvosunkat, aki felméri, mi okozhatja ezeket és természetesen a problémának megfelelő megoldást javasol. Legegyszerűbb esetben – ha a fogzománc ép, és a dentincsatornák nem fogszuvasodás miatt nyitottak – elegendő speciális fogkrém használata, vagy ecsetelés, a fogszakorvos utasításai szerint.  Használata során olyan védőréteget képez, amely tartósan véd a fogérzékenység ellen.
Amennyiben a helytelen szájápolási szokások okozzák a problémát, változtatnunk kell azokon, amelyben ugyancsak érdemes szakorvos segítségét kérni. A túl erős „súrolás” hatására károsodhat a fogzománc, valamit megindulhat a fogíny visszahúzódása is. 

A rendszeres, félévente ismétlődő fogászati szűrővizsgálatok fontos szerepet játszanak a komolyabb problémák megelőzésében. Ez természetesen a fogérzékenység okainak feltárásában is jelentős szerepet játszik. Segít felismeri az okokat, így időben felismerhetjük és ezáltal elkerülhetjük a komolyabb fogászati beavatkozásokat is.

No comments:

Post a Comment