Gyermekkori ujjszopás, helytelen rágás, hibás száj és nyelvmozgások - ártatlan „rossz szokások”, vagy későbbi súlyos problémák forrásai?

Az arc és a fogsor helyes, szabályos és harmonikus fejlődését a helytelen táplálkozási folyamatok, a nem megfelelő rágás, a hibás száj és nyelvmozgások és különféle rossz szokások is negatívan befolyásolják. Az egyik legkárosabb szokás a gyermekek „időn túli” ujjszopása és cumizása, hiszen azon túl, hogy nyitott harapást eredményez, helytelen légzés és nyelvlökéses nyelés is kialakulhat tőle. Ez később számos súlyos probléma forrásává válik, ezért kezelni szükséges. Ebben nyújt segítséget RMC DentArt fogászati központunk logopédus-beszédtanára, Hevesi Gabriella.
 
A nyelvlökéses nyelés a csecsemő- és kisgyermekkor élettani sajátossága, hiszen a gyermek ezzel a technikával szopik. Alkalmazása az életkor növekedésével csökken, 4-5 éves korra pedig fokozatosan megszűnik. Ha azonban a nyelvlökéses nyelés 5 éves kor után is fennáll (például cumizás vagy ujjszopás miatt), oda kell figyelni rá és szakember segítségét kell kérni.
Nyelvlökéses nyelés során ugyanis a két fogsor nem záródik, a nyeléshez szükséges vákuum létrehozásához az arc, ajak és nyak izmai túlságosan megfeszülnek, míg mások alul működnek. Ezek együttes hatására harapási rendellenesség, fognövekedési problémák és beszédhiba alakul ki, úgy, mint például:
  • túlharapás, nyitott harapás, élharapás, keresztharapás, bulldogharapás,
  • kifelé vagy befelé dőlő, elforduló fogak/fogív,
  • sziszegés, pöszeség, orrhangzós beszéd.
Abban az esetben, ha nem kezeljük a felmerülő problémát, hosszú távon az állkapocsízület működési zavarait, ennek következtében a gerinc-fej-nyak régiójának elváltozását is maga után vonhatja. Ezen kívül fogszuvasodást, ínygyulladást, a fogak kilazulását, valamint a fogak korai elvesztését is jelentheti.
Myofunkcionális tréner a helyes nyelési és rágási funkcióért, valamit a cumizás elhagyásáért
A myofuncionális (izomműködési) tréner az izmok helytelen működésének korrigálásában, az állcsontok megfelelő fejlődésében és a növekvő fogak elhelyezkedésének korrigálásában nyújt segítséget, valamint a “rossz” szokások (ujjszopás, cumizás) leküzdésében is jelentős szerepet játszik. Viselése közben nem lehetséges sem az ujjszopás, sem a cumizás. A tréner segítségével előkészíthető és lerövidíthető a jövőbeni rögzített fogszabályozó készülék viselésének időtartama is.
Fontos megjegyezni, hogy az a gyermek, aki a száján vesz levegőt, nem viselhet trénert, először a szájlégzés okát kell megszüntetni.

A myofunkcionális tréner működési elve

  • A szerkezet egy kis nyelvpöcök segítségével biztosítja, hogy a nyelv nyugalmi helyzetben a kívánt helyen, a szájpadlásnál legyen. Erre a kis pöcökre kell ráhelyezni a nyelvet, amikor a készülék a szájban van: segítségével a nyelv egyrészt „megtanulja”, hogy milyen a helyes pozíciója, másrészt az izomzata is megerősödik, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a készülék segítsége nélkül is a szájpadlásnál tudjuk tartani a nyelvet.
  • Az alsó ajkak túlzott aktivitását a tréner elején található kis tüskék gátolják. Ezek természetesen nem okoznak sérülést, de kellemetlen érzést keltenek, ha viselője arra szorítja ajkait.

A myofunkcionális tréner viselési ideje A myofunkcionális tréner használatában fontos szerepet játszik a fokozatos hozzászoktatás:

  • Amikor a gyermek megkapja a trénert, naponta kell viselnie, naponta 5 perccel növelve a viselés időtartamát. Az első napon 5 percet, a második napon tízet, így az első hét végére elérjük a 30 percet.
  • A második héten javasolt naponta egyben harminc percet viselni a trénert.
  • A 3. és 4. héten emeljük javasolt egyszerre hatvan percre növelni a viselés időtartamát. Ha ez még nehézséget okoz viselője számára, kétszer fél órára is felbontható az időtartam.
  • Az ötödik hétre várhatóan már hozzászokik annyira a viselője, hogy egyben 60 percet tudja viselni.  
  • A hatodik héttől érdemes megpróbálni úgy elaludni, hogy a trénert a szájban tartjuk. Nem okoz problémát, ha esetleg éjszaka kiesik a tréner a szájból.  Ami fontos, hogy a napközbeni 60 perces viselést ne függesszük fel.
  • Ahogy a nyelvizomzat fejlődik, egyre többször fogja tudni átaludni az éjszakát viselője trénerrel. Ha már elértük azt az állapotot, hogy át tudja aludni vele az éjszakát, napközben 1, maximum 2 órát kell viselnie.
A myofunkcionális tréner viselési ideje átlagosan 8-12 hónap lehet. A folyamat során 4-6 hetente kontrollvizsgálat szükséges, amely során a logopédusunk ellenőrzi a harapás változását, a fogak anatómiai helyzetét, a nyelvizomzat működését és fejlődését. Amikor elértük az egyensúlyi állapotot a rágóízületben, az állkapocsban, valamint a nyelvpozícióban, véget ér a trénerhasználat.




No comments:

Post a Comment