Intim torna - nem kell tabunak lennie


Az alhas izmainak elgyengülése sokakat érintő probléma, mégis kevesen mernek róla beszélni. A szakemberhez forduló nők száma még ennél is kevesebb. Pedig kár figyelmen kívül hagyni a tüneteket, mert nem csak mindennapjainkat keseríthetik meg, de társas kapcsolatainkat is jelentősen befolyásolhatják. Akkor mégis miért titkoljuk, ha az intimtájék problémáinak panaszaitól szenvedünk, és mi lehet a megoldás?

A várandósság és a szülés különösen nagy megterhelés a medencefenék izmainak, de gyengeségük az idősödés velejárójaként is jelentkezhet, így bármilyen korban észlelhetjük tüneteit. Ezek sokfélék lehetnek, hiszen a medencefenék gyengeségében a húgycső -, a hüvely - és a végbélzáró izmok is érintettek. Az általános diszkomfort érzet mellett jelentkezhetnek például vizelettartási nehézségek, nyomásérzet a hüvelyben és a végbélben, illetve a szexuális vágy csökkenése is.

Ne titkoljuk!
Sokan úgy érzik, hogy a medencefenék izmainak gyengülése természetes folyamat, ezért nincs szükség szakember bevonására. Mások azért leplezik, mert nem szívesen beszélnek nyíltan problémájukról, szégyellik, zavarba ejtőnek találják állapotukat. Egy biztos, nagyon kevesen fordulnak szakértőhöz, pedig nem kell együtt élni a kellemetlen tünetekkel, a probléma általában orvosolható.

Mit tehetünk ellene?
A tüneti kezelés hosszútávon nem jelent megoldást, érdemes utánajárni, hogy mi okozza a panaszokat. Sok esetben már az intim torna elsajátítása is jelentősen hozzájárul a tünetek enyhítéséhez, megszüntetéséhez, de előfordul, hogy műtéti úton találunk megoldást problémánkra. Az első lépés mindenképpen az, hogy vegyük komolyan a tüneteket és merjünk róla szakemberrel beszélni, legyen az háziorvos, nőgyógyász szakorvos vagy intim torna specialista.

Hogyan segíthet az intim torna?
Az intim torna a kismedencei szervek védelmét, a medencefenék izmainak erősítését célozza. Segítségével már a kezdeti tünetek megjelenésekor elkezdhetjük az alhasi izomzat edzését, mellyel még a gyengülési folyamatot is visszafordíthatjuk. Intim tornával megelőzhetjük a súlyosabb panaszok - például inkontinencia, méhsüllyedés, húgyhólyag- és végbélsérv - kialakulását is.

A Rózsakert Medical Centerben Haness Rita gyógytornász tart intim torna foglalkozásokat, melyek keretében segít megtanulni e speciális torna elméleti hátterét és gyakorlatait.


Ha további kérdésed van az intim tornáról vagy a medencefenéki izomgyengeségről, hívj minket bizalommal a (+36-1) 392-0505-ös telefonszámon.

No comments:

Post a Comment