6 tévhit gyermekkorunkból

Számos egészséggel kapcsolatos tévhit ragadt ránk kisgyermek vagy tinédzser korunkból. Szüleink, nagyszüleink belénk sulykolták, hogy ha hideg van, akkor bizony rendesen fel kell öltöznünk, de azt is jól megtanultuk, hogy félhomályban nem szabad olvasni. Most ezeknek a közhiedelmeknek jártunk utána dr. Jókay Kinga gyermekgyógyászunk és dr. Domsa Patrícia, szemész-gyermekszemész szakorvosunk segítségével. Lássuk, mennyi a valóságtartalmuk:
 
Elrontod a szemed, ha félhomályban olvasol
Mi az igazság?
A sötétedéskor vagy félhomályban olvasás hosszú távon nem befolyásolja látásunkat. A szemeknek kissé megerőltető, így fáradt, fájó érzést tapasztalhatunk, másnapra egy pihentető alvással máris felfrissülnek.
 
Igyál naponta 8 pohár vizet, nehogy kiszáradj 
Mi az igazság?

Nem kell feltétlenül vizet innunk szervezetünk hidratálásához. A folyadék a lényeg, legyen az juice, tea, tej vagy akár magas víztartalmú ételek (pl. uborka, dinnye). Egy apró tipp a kiszáradás elkerülésére: ne csak akkor igyunk, ha szomjasak vagyunk.
 
Ha lenyelsz egy rágót, 7 évig a gyomrodban marad
Mi az igazság?
A rágógumi nem igazán bomlik le rágás közben és az emésztőrendszerünkben sem, de nem is úszkál 7 évig a gyomrunkban. Lenyelt formájában a többi megemésztett táplálékkal együtt, a szokásos módon távozik szervezetünkből.
 
Ha pulykahúst eszel, álmos leszel
Mi az igazság?
Habár a pulykahús egy altató, nyugtató hatású aminosavat - triptofánt - is tartalmaz, általában nem esszük olyan mennyiségben, hogy ezt a hatást érezhetnénk. A magas szénhidráttartalmú köretek inkább álmosító hatásúak, mint egy normál adag pulykahús.

       Húzz fel egy kabátot, különben megfázol
Mi az igazság?
A közönséges náthát vírus okozza, nem a hideg levegő vagy a nedves haj. De akkor mitől betegszünk meg télen olyan gyakran? Kutatások azt igazolják, hogy a zárt helyek és a tömeg a vírusok melegágya.

       Borotválkozás, hajvágás után vastagabb szálak nőnek vissza
Mi az igazság?
Az új hajszálak, szőrszálak nem nőnek vastagabban vissza, mint korábban.  Ez csak a látszat. Azért tűnhetnek vastagabbnak, mert az újonnan kinőtt szálak még épek, nem roncsolták környezeti hatások - pl. napsütés -, nem vékonyodtak el vagy lettek töredezettek.

No comments:

Post a Comment