Megtévesztő a CT-lézer-mammográfia (CTLM)!


Egyre többet hallani a CT-lézer-mammográfiáról, ami elég nagy baj, mert ez egy pontatlan vizsgálat, ezért nem ajánljuk senkinek. Az Egyesült Államokban fejlesztették ki ezt a lézeres diagnosztikai technológiát, melynek működése a mellszövetben található elváltozások fokozott véráramlásán alapul. A lézeres készülék elméletileg - érzékenységének köszönhetően - a sűrű emlőállománnyal rendelkező páciensek vizsgálatánál és a menstruáció ideje alatt is alkalmazható. Az ún. CT-lézer-mammográfiát (CTLM) több egészségügyi szolgáltató is hirdeti, gyakran sajnos megtévesztő információkra alapozva.


A Radiológiai Szakmai Kollégium állásfoglalását közvetítve szeretnénk hangsúlyozni, hogy a CTLM eljárás diagnosztikus hasznát minimális számú tudományos bizonyíték támasztja csak alá, így szakhatósági engedéllyel sem rendelkezik. A különböző reklámokban a következő hamis ígéretekkel lehet találkozni:


X     CTLM használatával megelőzhető az emlőrák

X     a készülék pontosabb képet mutat az emlőszövet elváltozásairól, mint más diagnosztikai módszerek

X     az eljárás során biopszia nélkül tudnak az abnormális mellszövetről információt gyűjteni

X     a CTLM az emlő tömöttségétől és a menzesztől függetlenül alkalmazható.

Az összehasonlító reklámokban hangsúlyos szerepet kapnak a hagyományos mammográfiára, az emlőultrahangra és a biopsziára utaló hamis kijelentések is. Ezek a reklámok szakmailag hibás és valótlan állításokkal negatív színben tüntetik fel a hagyományos mammográfiát és a CTLM-et pontosabb és egészségesebb diagnosztikai módszernek állítják be.


Mi ezzel szemben az igazság?

Az emlőrák szűrésben kulcsszerepe van a hagyományos mammográfiás vizsgálatnak, ugyanis ez az egyetlen tudományosan bizonyított diagnosztikai eljárás, mely csökkenti a mellrák eredetű halálozást, a rosszindulatú daganatok felfedezésével. Mammográfiánál alacsony dózisú röntgen sugarak segítségével több szögből készítünk felvételt az emlőkről. A vizsgálat az apróbb elváltozásokat is kimutatja.


A teljes körű mellrákszűrés a mammográfia mellett emlő ultrahang vizsgálatot is tartalmaz. Lehetnek ugyanis olyan eltérések a mellszövetben, melyek vagy az egyik vagy a másik módszerrel diagnosztizálhatók. Ultrahang vizsgálat során magas frekvenciájú hanghullámokat használunk, melyek visszaverődnek a mell szöveteiről. Ezeket a visszhangokat összegyűjtve kapunk képet, mely alapján a szakorvos eldönti, hogy van-e eltérés. A legmegbízhatóbb vizsgálati eredményt tehát a kettő együtt adja, ezért a Rózsakert Medical Centerben ezt a komplex szűrést végezzük pácienseinknek. A komplex szűrés elvégzésének mellimplantátummal rendelkező pácienseknél sincs akadálya.


Tehát rendkívül kockázatos kizárólag a CTLM vizsgálat eredményeire hagyatkozni, illetve más diagnosztikai eljárást ezzel helyettesíteni. A negatív CTLM lelet alaptalan megnyugvást eredményezhet, arra bátorítva a nőket, hogy ne vegyenek részt hagyományos mammográfiás vagy ultrahang szűrésen.


Ha bármilyen kérdésetek van a CTLM vizsgálatról és a mellrák szűrésről, forduljatok bizalommal radiológus szakorvosainkhoz.

No comments:

Post a Comment