Megfázás kezelése gyermekeknél - csak óvatosan a gyógyszerekkel

Előző bejegyzésünkben leírtuk, hogy hogyan enyhíthetők a felső légúti vírusfertőzések kellemetlen, de múló tünetei. Mielőtt valamilyen recept nélkül kapható gyógykészítményt adnánk gyermekünknek, érdemes átolvasni Jókay doktornő tanácsait, amit az Amerikai Gyermekorvosok Egyesületének legújabb ajánlása alapján állított össze.

A recept nélkül kapható megfázás elleni készítményeket az Amerikai Gyermekgyógyászok Egyesülete 6 éves kor alatt nem javasolja, mivel az utóbbi időben az Amerikai Egyesült Államokban ijesztően sokszor fordult elő túladagolás, sőt haláleset is ezekkel a gyógyszerekkel összefüggésben.

Erre való tekintettel az alábbi gyógyszerek használatát csak fokozott elővigyázatosság mellett ajánljuk!

Az első generációs antihisztaminok, mint a fenistil, brompheniramine, diphenhydramine, chlorpheniramine és a hydroxyzine enyhén szárítják a nyálkahártyát. Szájszárazságot, homályos látást okoznak, emellett kábító hatásuk is van.

A szájon át adható, nyálkahártya-duzzanat csökkentésére szolgáló gyógyszerek, mint a pseudoephedrine, phenylpranolamine, phenylephrine, calciphedrine, coldrex, rhinatiol cold érösszehúzó hatásúak, és csökkentik a nyákképződést az orrban. Magas-vérnyomást, fejfájást, hányingert, izgatottságot, ingerlékenységet okoznak, növelhetik a stroke előfordulásának esélyét.

A helyileg alkalmazható, orrdugulás csökkentésére szolgáló gyógyszerek, mint az oxymetazoline, xymetazoline, phenylephrine, nasivin helyben csökkentik a nyálkahártya duzzanatát, de csak néhány napig használhatók. Hosszabb használat esetén hatásuk az ellenkezőjére fordul és orrdugulást okoznak. Ezek a szerek csak felnőtteknél bizonyultak hatásosnak, gyermekeknél nem.

Köhögéscsillapítók: a köhögés védekező reflex és csak akkor szabad csillapítani, ha zavarja a gyermeket az alvásban. A leggyakoribb köhögéscsillapító szer a dextromethorphan, amely recept nélkül kapható. Asztmás gyermekeknél tilos köhögéscsillapító szert használni! Véletlen túladagolás eredményeként előfordulhat légzési nehézség, álmosság vagy akár halál is. A kodein olyan kábító hatású köhögéscsillapító szer, amely a fenti mellékhatások mellett székrekedést és szédülést okozhat.

Kérdésetek van? Forduljatok hozzánk itt a blogon vagy személyesen a rendelőben.

No comments:

Post a Comment