A csontritkulás

A csontritkulás (osteoporosis) az egész világon jelen lévő, és a lakosság öregedésével egyre nagyobb gondot okozó megbetegedés. A szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek mellett a legjelentősebb népegészségügyi problémát jelenti. A csontritkulás a magyar lakosság közel 10 százalékát is érintheti! Általánosságban a negyvenes éveikben lévő nők jelentik a legveszélyeztetettebb populációt világszerte. Korai szűrési módszerekkel lehetségessé válik mindenki számára, hogy megbecsülhető legyen a csonttörés esélye, illetve a csontritkulás mértéke.
Klinikánkon az osteoporosis szűrése során a sarokcsont csontsűrűség vizsgálatát egy osteodenzitometriás ultrahangos készülékkel pár perc alatt elvégezzük. Egy gyors, fájdalommentes vizsgálat megéri, hogy „biztonsággal támaszkodhasson” csontjaira.

Hogyan előzhető meg és kezelhető a csontritkulás?

Ha csontritkulás miatt egy csigolyatörés már bekövetkezett, akkor ez láncreakcióvá sokasodva nagy mértékben növelheti a további törések valószínűségét.
Azonban a korai diagnózis segítségével megelőzhető mind a további csontleépülés, mind a csonttörés rizikója. A terápiás kezelés alapja a csontvesztés lelassítása, illetve megszüntetése; a szervezet megfelelő kalcium és D-vitamin ellátottságának biztosítása, továbbá a fizikoterápia, a mozgás, és egészséges étrend előírása.

Hogyan épül a csont – mi történik az egészséges csontszövetben?

A csontszövetünk összetétele és felépítése folyamatosan változik. Gyermek, illetve fiatalkorban a csont állománya folyamatos épül, majd 25-30 éves korra a folyamatosan növekedés, erősödés és vastagodás időszaka általában befejeződik. Csontvázunk ekkorra éri el az ún. csúcs-csonttömeget. Ezt követően egy olyan periódus kezdődik, amikor egyensúly áll be a csontállományban, vagyis ugyanannyi csont bomlik le, mint amennyi épül.
40 éves kortól mindenkinél megindul a csontszerkezet gyengülése és leépülése. Nőknél a menopausa
időszakában ez a folyamat évi 1-3%-ra is felgyorsul.

Az osteoporosis egy olyan kórkép, melyben a csontok állapota meggyengül, felépítésük megváltozik, törékenyebbé válnak. Ezáltal szignifikánsan megnő a csonttörések előfordulása.

Ennek az állapotnak a kialakulásában testünk minden csontja érintett, azonban a csigolyatörések, a csípőtáji- és alkartörés (más néven combnyak- és csuklótörés) előfordulása a leggyakoribb.
A combnyaktörés igen súlyos állapothoz vezethet, különösen az idős embereknél, mely az ágyhoz kötöttség miatt a betegek életminőségét végérvényesen megronthatja, illetve növeli további szövődmények, pl. a tüdőgyulladás, vagy mély vénás trombózis esélyét.

A nőknél a leginkább hajlamosító tényező maga az életkor, illetve a kor előre haladtával bekövetkező klimax (változókor). Ilyenkor ugyanis a női nemi hormonok (ösztrogén és progeszteron) mennyisége megváltozik, ennek köszönhető a csont fokozott pusztulása.

A csontritkulás részben modern korunk hozadéka. A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás vagy az ülő foglalkozás egyaránt szerepet játszanak a csontritkulás elterjedésében.

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a csontleépülés nem csupán orvosi kezeléssel csökkenthető, mint pl. csont építéséhez szükséges ásványi anyagok és D-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele, hanem a megfelelő életmód, pl. a rendszeres testmozgás szintén lassítja a csontállomány pusztulását.

Mit tehet, hogy csontjai egészségesek maradjanak?

A csontritkulás azért kapta a „néma járvány” nevet, mert kezdetben gyakorlatilag észrevétlenül zajlik. Figyeljen a táplálkozására, fogyasszon kalciumban gazdag ételeket, mozogjon rendszeresen, és vegyen részt mihamarabb csontritkulás szűrésen, hogy még idejében megelőzhesse bajt.

No comments:

Post a Comment